Kulturrådet kjøper inn Noël og Cabezón Cámara

Stormende jubel i forlaget! James Noël og Gabriela Cabezón Cámara til folket!

På tampen av denne uka kom det melding om at Kulturrådet vil kjøpe inn begge romanene Camino hadde meldt på i siste runde av Innkjøpsordningen. Dette er ordningen som sørger for å utstyre alle norske biblioteker med bøker, oversatt litteratur inkludert – heldigvis for både dere og oss! For ikke bare sørger innkjøpsordningen for større bredde i det vi kan låne gratis på alle norske biblioteker: for et lite og uavhengig forlag som Camino betyr innkjøp like mange forhåndssolgte bøker som vi har bibliotek i landet og dermed en større mulighet til å jobbe med forfattere og bøker fra de verdens mer perifere områder, i dette tilfellet Haiti og Argentina.

Enda helt perifer er hun ikke lenger: Gabriela Cabezón Cámara er en svært populær forfatter i hjemlandet Argentina og romanen vi skal utgi – China Irons eventyr – var blant de fire finalistene til den prestisjetunge ManBooker-prisen 2020. Her kan du se videoen ManBooker-juryen lagde om romanen til finalerunden. «La China» går igjennom oversetter Kjersti Velsands lydhøre språkkvern til norsk, og det har ikke vært bare-bare, for Cabezón Cámara har krydret denne lynskarpe og humoristiske samfunnssatiren med gauchospansk, lyrikk, og både skeiv og streit argentinsk språkfolklore. 

Den andre romanen som har sluppet gjennom Kulturrådets eksklusive nåløye, er Vakre vidunder, første roman fra den haitianske poeten James Noël. Vi er i Port-au-Prince, 12. januar 2010, dagen for det ødeleggende jordskjelvet i Haiti. En overlevende, som går under navnet Bernard, møter Amore, en napolitaner som jobber for en internasjonal NGO. Det blir kjærlighet ved første blikk. For å unnslippe kaoset i den ødelagte byen og for å hjelpe Bernard, foreslår Amore en tur til Roma. En poetisk roman full av bitende humor om kjærlighet, sex, forvirring og de absurde sidene av internasjonal nødhjelp på et rytmisk, magisk-kreativt språk. For det det hele tiden dreier seg om, er å leve: «Når man har overlevd en tragedie, kan man for helvete gjøre livet til et yrke! Alvorlig talt, livet er verdens eldste yrke.» Det er Synneve Sundby som har latt seg utfordre av Noëls poetiske, særegne stemme og hun har gitt Noël en norsk språkdrakt det bare er å glede seg til å tre inn i.

Både China Irons eventyr og Vakre vidunder får utgivelse høsten 2021. 

f
1942 Amsterdam Ave NY (212) 862-3680 chapterone@qodeinteractive.com

    Free shipping
    for orders over 50%