Sikkerhetens pris

I neste uke får vi besøk av den salvadoranske journalisten, redaktøren og forfatteren Óscar Martínez. Han kommer da rett fra presidentvalgkamp i hjemlandet El Salvador, og valget går av stabelen søndag 4. februar. Den store favoritten er sittende president Nayib Bukele, selv om den salvadoranske grunnloven ikke tillater gjenvalg. Men Bukele, som omtaler seg selv som verdens kuleste diktator, er enormt populær i hjemlandet, og har også blitt litt av et eksempel for andre latinamerikanske ledere for måten han har slått ned på gjengkriminaliteten på. Da han først tiltrådte innførte han unntakstilstand og hard hånd-politikk med titusentalls arrestasjoner over hele landet. El Salvador har gått fra å ha høyest drapstall i verden, til å bli et av Amerikas tryggeste, i følge presidenten selv. I dag er det også landet i verden med flest innsatte per innbygger, og nesten ingen drap. Men til hvilken pris?

El Faro – nettavisen Òscar Martínez er redaktør i – har nettopp publisert dokumentaren ‘How Bukele Broke the Gangs’, om hvordan Bukeles aksjon har vært preget av vilkårlige arrestasjoner av folk som ikke har noe med gjengene å gjøre, press på politiet for å fylle kvoter, massive rettighetsbrudd og forhandlinger med gjengledere, som også bl.a USA har kritisert regjeringen hans for. Dokumentaren er viktig gravearbeid som Óscar Martínez og hans kollegaer risikerer sin egen sikkerhet for å gjøre. Martínez skal snakke mer om dette når han kommer til Norge i neste uke. I mellomtiden inviterer vi alle til å se dokumentaren og også synliggjøre at El Faro har en egen engelskspråklig versjon, så du kan følge uavhengige nyheter fra Mellom-Amerika selv om spansken din ikke er helt flytende.

Óscar Martínez er aktuell med boka De døde og journalisten, der han skriver om dilemmaene, utfordringene og lærdommene han har gjort seg som gravejournalist i én av verdens mest voldelige regioner. Du kan lese mer om boka her.

Og i februar er han invitert til Norge for å snakke om boka og arbeidet sitt. Programmet i Bergen, Oslo og Fredrikstad finner du her.

f
1942 Amsterdam Ave NY (212) 862-3680 chapterone@qodeinteractive.com

    Free shipping
    for orders over 50%