Wiener, Celesia og Jiménez Enoa til LitFest Bergen!
Vinterens vakreste litteratureventyr går av stabelen 5-9. februar og heter LitFest Bergen!
Til årets festival – som har tema «sannhet» – kommer tre av Caminos forfattere for å snakke om bøkene sine og forholdet til festivaltemaet.
Felipe Celesia (Argentina) er journalist og forfatter av boka Døden er å bli glemt, som er fortellingen om de argentinske rettsantropologene (EAAF) som har viet livet å grave opp og identifisere levninger av drepte og forsvunne i Argentina og Latin-Amerika, men også i resten av verden. Lørdag 8.2 møter Celesia filmskaper og forfatter Mirko Stopar til en samtale om faget rettsantropologi, hva dette minnearbeidet til EAAF har betydd for pårørende – og hvordan verden skal reagere på nåværende president i Argentina – Javier Milei – som har sagt at han “ikke tror på” forsvinningene. Etter samtalen vises dokumentarfilmen «El Equipo», som regissør Bernardo Ruiz har laget om EAAF og temaene rettsantropologi, menneskerettigheter og forsoningsprosesser.
(Uka etter LitFest Bergen kan man også møte Felipe Celesia til samtale med forlegger i Camino, Signe Prøis, i forbindelse med visningen av dokumentarfilmen The Memory of the Bones på Deichman Bjørvika i Oslo.)
Gabriela Wiener (Peru) er journalist og forfatter av boka Huaco-portrett, en selvbiografisk roman som av Erlend Loe i Aftenposten blant annet ble kalt «fascinerende og nødvendig lesning for den som vil forstå sinnet til folk som fortsatt opplever etterdønninger av kolonialismen». Fredag 7.2 kan du høre Wiener fremføre essayet «18 halvsannheter/18 medias verdades» og lørdag 8.2 møter du henne i samtale med forfatter Marjam Idriss om det som har vært hennes litterære prosjekt med Huaco-portrett, nemlig å avkolonisere alt: historien, kjærligheten, seksualiteten, språket og litteraturen.
Abraham Jiménez Enoa (Cuba) er journalist og forfatter av boka Å lande i verden, som forteller historien om oppveksten og virket som journalist som etterhvert ble forfulgt i hjemlandet, og den overveldende opplevelsen av å komme i eksil til Europa. Knut Hoem i NRK kalte boka «litterær journalistikk av høy klasse» og trillet 5 på terningen. I Bergen møter du forfatteren til paneldebatt om kategorien «dissidentlitteratur» og senere den samme fredagen til samtale med lingvist og forfatter og med-kubaner Roxana Sobrino Trias om Å lande i verden og forholdet hans til Cuba i dag.
Dette blir garantert sterke møter!