Forfattere

camilla

Camilla Sosa Villada

Camila Sosa Villada (f. 1982, La Falda, Argentina) er forfatter og skuespiller og en sentral aktør i formidlingen av transpersoners livsvilkår i Argentina og Latin-Amerika. Som skuespiller jobber hun både for teater, film og TV. Den selvbiografiske romanen Slemme piker har siden utgivelsen i 2018 blitt en stor suksess og ga forfatteren den prestisjetunge Sor Juana Inés de la Cruz-prisen, som tildeles kvinnelige forfattere fra spanskspråklige land.

victoria

Victoria Eugenia Henao

Victoria Eugenia Henao (nå María Isabel Santos, født i Colombia i 1961) er coach og forfatter. Hun bor og arbeider i Argentina. Tata: Mitt liv med Pablo Escobar er hennes første bok og med den gjorde hun et oppgjør med livet som ektefellen til narkobaronen som bestemte over hennes og familiens liv og død fra hun var tolv år gammel.

Misael Valtierra Ruvalcaba

Andalusia K. Soloff

Andalusia K. Soloff, bedre kjent som Andalucha, er en uavhengig multimediejournalist som hovedsakelig dekker saker som berører kjønn, migrasjon og saker som har med landrettigheter og sikkerhet å gjøre. Hun har jobbet med forsvinningssaken i Ayotzinapa siden starten og hennes dokumentariske tegneserie Ayotzinapa: I live da de tok dem formidler kaoset og usikkerheten som preger den fortsatt uløste saken. 

 

Misael Valtierra Ruvalcaba

Anahi H. Galaviz

Anahí H. Galaviz er en billedkunstner som spesielt arbeider med tegning. Hun er utdannet ved FAD-UNAM og har hatt kollektive og individuelle utstillinger i Mexico, Chile, Ecuador, Italia og Slovenia. Sammen med Marco Parra står hun for illustrasjonene i den dokumentariske tegneserien Ayotzinapa: I live da de tok dem.

 

Misael Valtierra Ruvalcaba

Marco Parra

Marco Parra er en selvlært tegner og illustratør fra Mexico by. Han har samarbeidet om flere grafiske fortellerprosjekter: Solos Vamos, av manusforfatteren Héctor Aguilar. Han er forfatteren bak Una gran lucha y Nuestra invitada de hoy, en historie publisert i magasinet La Puntita.

Sammen med Anahí H. Galavíz står han for tegningene i den dokumentariske tegneserien Ayotzinapa. I live da de tok dem.

 

Jorge Baradit FORFATTERE

Jorge Baradit

Jorge Baradit (f. 1969) er forfatter og samfunnsdebattant i Chile. Han han skrevet flere bøker og bruker litteraturen til å ta oppgjør med idoliseringen av nasjonale helter og trekke fram mindre kjente sider av chilensk historiefortelling. Han var tilstede under det store sosiale opprøret i Chile i 2019 og derfra har han skrevet Revolt: Rapport fra Den chilenske våren.

60667391_10156248729942031_5578538308432035840_n

Tatiana Țîbuleac

Tatiana Țîbuleac er journalist og forfatter fra Moldova. Med debutromanen Sommeren mamma hadde grønne øyne fikk hun sitt litterære gjennombrudd og i 2019 vant hun EUs Litteraturpris for romanen Flaskehagen, om å vokse opp i det kommunistiske Moldova under sovjettiden.

Behrouz Boochani_Credit - Hoda Afshar

Behrouz Boochani

Behrouz Boochani er en kurdisk-iransk forfatter, journalist, akademiker, kulturformidler og filmskaper. Han har skrevet for det kurdiske magasinet Werya, er æresmedlem av PEN International, har vunnet Amnesty International Australias 2017 Media Award og Anna Politkovskayas journalistpris i 2018. Etter flukten fra Iran ble han sittende seks år i australsk fangenskap på øya Manus Island og opplevelsen ble til den prisbelønte memoarboka Bare fjellene er min venn, som ga ham den prestisjetunge Victorian Prize for Literature. 

ALMADA SELVA copy Vale Fiorini

Selva Almada

Selva Almada (Entre Ríos, Argentina, 1973) er journalist og forfatter og regnes som en av de sterkeste litterære stemmene i latinamerikansk litteratur i dag. Hun har skrevet flere prisbelønte romaner, og i cronicaen Døde jenter nøster hun opp i tre glemte drapssaker fra 80-tallet i et forsøk på å forstå den voldsomme bølgen av kvinnedrap som rammer latinamerikanske kvinner den dag i dag.

James grande.pdf

James Noël

James Noël (Haiti, 1978) er forfatter og dikter. Blant diktsamlingene hans kan nevnes Le Pyromane adolescent og Sang visible du vitrier (Points, 2015), Anthologie de poésie haïtienne contemporaine (Points, 2015) og La Migration des murs (Galaade, 2016).

Han er også skaper av kunst- og litteraturmagasinet IntranQu’îllités i samarbeid med kunstneren Pascale Monnin. Vakre vidunder er hans første roman og første utgivelse på norsk.

Debutromanen Vakre vidunder forteller om tiden rett etter det katastrofale jordskjelvet som rammet Haiti i 2010, i en poetisk fortelling der livet og kjærligheten står side om side ved døden og den haitianske humoren og livsgleden sprenger ut av boksidene.

IMG-7134

Gabriela Cabezón Cámara

Gabriela Cabezón Cámara (Buenos Aires, 1968) er forfatter og aktivist. Hun debuterte med romanen La Virgen Cabeza (Skallejomfruen, 2009) og har senere blant annet utgitt flere novellas og Beya, en prisbelønt dokumentarisk tegneserie om menneskehandel. I 2013 var hun gjesteforeleser ved UC Berkeley.

Booker-nominerte China Irons eventyr er Cabezón Cámaras skeive gjenfortelling av det argentinske nasjonaleposet, gauchodiktet Martin Fierro, men hvor gauchoens unge kone legger ut på en dannelsesreise som skal vise henne ikke bare verden og historien, men også kjødets irrganger.

ailton-krenak-Neto-Goncalves-Companhia-das-Letras

Ailton Krenak

Ailton Alves Lacerda Krenak (Brasil, 1954) er brasiliansk forfatter, journalist, filosof og urfolksleder fra Krenak-folket. I 2020 ble han kåret til Årets Intellektuelle av Den brasilianske forfatterforeningen. Ailton Krenak er aktivist i flere miljøvernsnettverk og i nettverk som kjemper for urfolks rettigheter.
Essaysamlingen Ideer for å utsette verdens undergang setter urfolkspraksis i sammenheng med det globaliserte forbrukersamfunnet i dag, i det som er en øyeåpnende beretning som skapt for vår postpandemiske klimakrisetid.
Dolores Reyes Foto Indent LA

Dolores Reyes

Dolores Reyes (Buenos Aires 1978) er forfatter, lærer og mor til syv barn, og anerkjent kvinnesaksforkjemper i Argentina. Hennes inntreden i litteraturverdenen forteller noe helt distinkt om disse nye stemmene fra sør, ved å være nok et navn på listen av forfattere som kommer fra mindre bemidlede samfunnslag, og som har vokst frem i litterære fellesskap på utsiden av den tradisjonelle skolen.

Debutromanen Jordmunn har blir en global snakkis, i måten den forteller om et alvorlig tema – femisid og omsorgssvikt – på en måte som gir rom for både virkelighet og magi.

gabriel

Gabriel García Márquez

Gabriel García Márquez (Aracataca, Colombia, 1927) var en kolombiansk forfatter og journalist som vant Nobelprisen i litteratur i 1982. Han er særlig kjent for romanene Hundre års ensomhet (1967), Beretningen om et varslet mord (1981) og Kjærlighet i koleraens tid (1985). García Márquez’ bøker er preget av et betagende og fargerikt språk og en handling som tidvis oppviser den litterære sjangeren magisk realisme. 

I artikkelsamlingen Århundrets skandale kommer journalisten Gabo til syne og tekstene, som spenner fra 1952 til 1986, viser sprengkraften i den narrative journalistikken han viste vei for i Latin-Amerika.

 

Foto: César Becerra

Joseph Zárate

Joseph Zárate (Lima, Peru 1986) er journalist og redaktør. I 2018 mottok han Gabriel García Márquez-prisen for sine tekster, i 2016 fikk han Ortega y Gasset-prisen for beste reportasje i undersøkende journalistikk og i 2015 mottok han FNs PAGE-pris for klimajournalistikk. Han har skrevet for aviser som The New York Times, vært redaktør for både tidsskrifter og radio.

Indre kriger er hans tredje bok og forteller historien om hvordan rovdrift på landets største naturressurser, gull, tre og olje, påvirker lokalbefolkningen og gjør dem til klimakampens frontkjempere.

leila guerriero

Leila Guerriero

Leila Guerriero (Junín, Argentina, 1967) er en argentinsk journalist. Hun skriver fast i flere aviser og tidsskrifter, og er blant annet fast spaltist i El País (Spania). Guerriero har gitt ut en rekke bøker med egne cronicaer og har i tillegg lang erfaring som redaktør for latinamerikanske antologier med fortellende journalistikk, samlinger (Argentina Crónica) og tidsskrifter som Gatopardo. Hun har mottatt flere priser og i 2010 fikk hun Gabo-stiftelsens journalistpris for cronicaen El rastro en los huesos, publisert på norsk som Spor i knoklar, Plot, 2015.

Leila Guerriero er redaktør på og har skrevet forordet til Cronica. Sanne fortellinger fra Latin-Amerika.

Gabriela Wiener_daniel mordzinski

Gabriela Wiener

Gabriela Wiener (Lima, Peru 1975) er en peruansk journalist bosatt i Madrid. Hun har skrevet flere sakprosabøker i cronica-form, diktboken Ejercicios para el endurecimiento del espíritu og romanen Huaco-portrett. Tekstene hennes er også gitt ut i forskjellige antologier og er oversatt til engelsk, portugisisk, polsk, tysk, fransk og italiensk.

Gabriela Wiener har skrevet cronicaen «Farvel, Lille egg, farvel» i antologien Cronica. Sanne fortellinger fra Latin-Amerika og romanen Huaco-portrett

 

Foto principal de Roberto Navia

Roberto Navia Gabriel

Roberto Navia Gabriel (Santa Cruz, Bolivia, 1975) har mastergrad i sosialkommunikasjon fra Universidad Autónoma Gabriel René Moreno i Santa Cruz, Bolivia. Navia er både skrivende journalist og dokumentarskaper. I tillegg underviser han i journalistikk og innehar et professorat.

Roberto Navia Gabriel har skrevet cronicaen «Inkvisisjonens folk» i antologien Cronica. Sanne fortellinger fra Latin-Amerika.

Daniel Rivera by Esneyder Gutiérrez

Diego Rivera Marín

Daniel Rivera Marín (Aguadas, Caldas, Colombia, 1986) var en av finalistene til den prestisjefylte journalistprisen Premio Gabo i 2019 for den narrative sakprosateksten Volver para incendiar a Colombia. Han er regional redaktør for og korrespondent i tidsskriftet Semana i Medellín og har skrevet for regionale aviser som El Mundo og El Colombiano. I 2014 ga han ut en reiseskildring fra regionen i Colombia med flest flyktninger etter borgerkrigen.

Daniel Rivera Marín har skrevet cronicaen «Ikke lenger i himmelen, men på jorda» i antologien Cronica. Sanne fortellinger fra Latin-Amerika.

Maye Primera by Davis Maris

Maye Primera

Maye Primera (Valencia, Venezuela, 1976) er en venezuelansk journalist bosatt i USA. Primera har jobbet som reporter og redaktør i over tjue år og dekket saker om politikk, innvandring, grenseproblematikk, menneskerettigheter og vold i Latin-Amerika. Hun har vært redaktør for Latin-Amerika i Univisions digitale nyhetskanal, korrespondent i Karibia og Venezuela for den spanske avisen El País og redaksjonssjef i den venezuelanske avisen TalCual.

Maye Primera har skrevet cronicaen «Venezuela. Langt bortefra» i antologien Cronica. Sanne fortellinger fra Latin-Amerika.

Soledad Gago by Darwin Borrelli

Soledad Gago

Soledad Gago Delfino (Melo, Cerro Largo, Uruguay, 1993) er uruguayansk journalist bosatt i Montevideo. Hun studerte medievitenskap ved Universidad de la República, hvor hun også forsket på kommunikasjonsteori fram til 2017. I 2014 begynte hun å skrive for den spanske storavisen El País, og for tiden jobber hun som journalist i avisens søndagsbillag Revista Domingo og driver bloggen Postdatasoledad.

Soledad Gago har skrevet cronicaen «Punta del Este. Den fremmede dronningen» i antologien Cronica. Sanne fortellinger fra Latin-Amerika.

Sabine Drysdale by José Migual Méndez-2

Sabine Drysdale

Sabine Drysdale (Santiago de Chile, Chile, 1976) er journalist ved Diego Portales-universitetet og har skrevet for diverse tidsskrifter og aviser i Chile. For tiden skriver hun for Paula og Qué Pasa. Hun er medforfatter av en biografi om den chilenske poeten Nicanor Parra: Nicanor Parra. La vida de un poeta (2014).

Sabine Drysdale har skrevet cronicaen «Den voldsomme Violeta Parra» i antologien Cronica. Sanne fortellinger fra Latin-Amerika.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Frank Báez

Frank Báez (Santo Domingo, Den dominikanske republikk, 1978) er dikter og skribent. Han har skrevet en rekke poesisamlinger og ble tildelt den nasjonale lyrikkprisen i 2009. Báez har gitt ut en novellesamling og har skrevet cronicaer. Han var redaktør for tidsskriftet Revista Global fra 2012 til 2020.

Frank Báez har skrevet cronicaen «Den andre siden» i antologien Cronica. Sanne fortellinger fra Latin-Amerika.

09c00f57-cdce-4a3f-8dae-8d3445945975

Abraham Jiménez Enoa

Abraham Jiménez Enoa (Havanna, Cuba 1988) er skribent for The Washington Post (USA) og Gatopardo (Mexico). Hans reportasjer og cronicaer er publisert i The New York Times (USA), BBC World (Storbritannia), Aljazeera (Catar), El País (Spania) og Courrier international (Frankrike), blant andre.

Abraham Jiménez Enoa har skrevet cronicaen «Jegeren Ernesto» i antologien Cronica. Sanne fortellinger fra Latin-Amerika.

foto_Cintia Kemelmajer

Cintia Kemelmajer

Cintia Kemelmajer (Mar de Plata, Argentina, 1984) er er utdannet journalist fra universitetet i La Plata og har mastergrad i kreativ skriving fra Tres de Febrero-universitetet. Hun har vært stipendiat i Gabo-stiftelsen og skriver for diverse medier som ukeavisen Perfil, avisen El Día og tidsskriftet Anfibia. 

Cintia Kemelmajer har skrevet cronicaen «Hebe de Bonafini: Overskridelsens mor» i antologien Cronica. Sanne fortellinger fra Latin-Amerika.

Diego F. Romeral_by Javier Heinzmann

Diego Fernández Romeral

Diego Fernández Romeral (Buenos Aires, Argentina 1984) er journalist og manusforfatter. Han jobber som fast kulturskribent for avisen Página/12 og er fast ansatt som manusforfatter og gravejournalist i produksjonsselskapene DL Cine og Planta Alta.

Diego Fernández Romeral har skrevet cronicaen «Hebe de Bonafini: Overskridelsens mor» i antologien Cronica. Sanne fortellinger fra Latin-Amerika.

Óscar Martínez by Victor Peña

Óscar Martínez

Óscar Martínez (San Salvador, El Salvador, 1983) er sjefredaktør i Elfaro.net, et uavhengig digitalt nettsted for undersøkende journalistikk. Han er forfatter og medforfatter av flere bøker i cronicaform. Martínez er en prisbelønt journalist og har mottatt priser i Mexico, USA, og i hjemlandet El Salvador, blant andre CPJs pris for pressefrihet (2016) og Hillmann-prisen for journalistikk (2018).

 

Óscar Martínez har skrevet boka De døde og journalisten og cronicaen «Gutten og Beistet» i antologien Cronica. Sanne fortellinger fra Latin-Amerika.
Diego E. Osorno

Diego Enrique Osorno

Diego Enrique Osorno (Monterrey, México, 1980) har skrevet et titalls bøker, han er manusforfatter og regissør for dokumentarer. Han er også serieskaper for HBO, Paramount og Netflix. Han har mottatt flere priser for sitt arbeid, for eksempel den meksikanske filmprisen Ariel og den nasjonale journalistprisen i México.

Diego Enrique Osorno har skrevet cronicaen «Juan Villoro: Forfatteren som verken ble kujon eller kannibal» i antologien Cronica. Sanne fortellinger fra Latin-Amerika.

Natalia-Viana-01-Foto-Bethany-Baker-scaled

Natalia Viana

Natalia Viana (São Paulo, Brasil, 1979) er journalist og leder av Agência Pública for undersøkende journalistikk, som hun stiftet i 2011 sammen med Marina Amaral. Organisasjonen har som mål å produsere og profilere undersøkende, uavhengig og nyskapende journalistikk. Viana har arbeidet med internasjonale menneskerettigheter og har skrevet for medier som The Guardian, BBC, The Independent, PBS og The Nation.

Natalia Viana har skrevet cronicaen «São Gabriel og demonene» i antologien Cronica. Sanne fortellinger fra Latin-Amerika.

Paco_Roca_en_Alita_Comics_(cropped)

Paco Roca

Paco Roca (Francisco Martínez Roca, Valencia, Spania, 1969) er en grafisk kunstner og tegneserieskaper som har utgitt et titalls tegneserier og grafiske romaner. For «Med hodet i skyene» (Arrugas, 2007, Astiberri) vant han den spanske Premio Nacional del Cómic i 2008 og boka har også blitt film.

Ari-Gautier-scaled

Ari Gautier

Ari Gautier (Antananarivo, 1965) er en fransk forfatter av indo-madagassisk opprinnelse. Thinnai er hans andre roman og første utgivelse på norsk.

INSTAGRAM innlegg -5

Caro De Robertis

Caro de Robertis (De/Dem) er forfatter med røtter i Uruguay. De har skrevet romanene Presidenten og frosken, som var blant finalistene til PEN/Faulkner-prisen og PEN/Jean Stein Book-prisen; Cantoras, som vant Stonewall- prisen og Reading Women-prisen, Perla og den internasjonale bestselgeren Det usynlige fjellet (Schibsted Forlag, 2010), som ble tildelt den italienske Rhegium Julii-prisen. n. 

Sanaa Aoun BILDE

Sanaa Aoun

Sanaa Aoun (f. 1975 i Damaskus) er en syrisk forfatter bosatt i Norge. Hun har utgitt to novellesamlinger på arabisk, Røde linjer (2007) og Dit kompasset peker (2018). Den siste ble nominert på langlisten til Multaqa-prisen i Kuwait.

Foto: Basso Canarsa

Belén López Peiró

Belén López Peiró (Buenos Aires, Argentina 1992) er forfatter og journalist. Hvorfor kom du tilbake hver sommer er hennes første roman og kom i 2018. I 2021 ble hennes andre roman Donde no hago pie utgitt i Argentina og senere i Spania. Her forteller hun om møtet med rettsapparatet og omgivelsene i tiden etter at hun anmeldte onkelens overgrep på henne som tenåring.

 

Skjermbilde 2024-01-31 kl. 11.07.09

Kollektivet LASTESIS

LASTESIS er et interdisiplinært, interseksjonelt og transinkluderende kunstnerkollektiv som består av Daffne Valdés Vargas, Paula Stange Varas og Sibilia Sotomayor Van Rysseghem. Tidligere var også Lea Cáceres med i kollektivet.

 

 

f
1942 Amsterdam Ave NY (212) 862-3680 chapterone@qodeinteractive.com

    Free shipping
    for orders over 50%